A gomolya sajt eredetének mesés története

Kecskesajtok, kecske tejtermékek ruzsai Nyírfás Major

Egykoron Frigg, a termékenység istennője a csatából táltos paripáján, Szleipnir hátán hazalovagoló Urának, a hatalmas és bölcs Odinnak sajttal akart kedveskedni.

Minden varázserejét összeszedve készítette ezt a csemegét, hogy hőn szeretett hitvese mielőbb kipihenhesse az ütközet sebeit és fáradalmait.

Loki kifigyelte ezt, és gonosz tréfát eszelt ki.

Hogy Odint hátráltassa Loki útjába küldte a Fenrir farkast, ki később Odin végzete is lett, hogy térítse el a panteon legidősebb istenét hazaérkezésében.

Míg Odin a farkas üldözésével foglalkozott, Loki, az ármánykodás istene, Heidrun, a kecske nyomába eredt.

Mikor rátalált, épp Yggdrasil, a világfájának hajtásait legelte, így Lokinak lehetősége volt észrevétlen megfejni, és tejéből túrót készíteni.

Midőn Hél, Helheim úrnője meglátogatta Frigg istennőt, Loki őzgida formáját öltve beleöntötte a készülő sajtba a maga által készített túrót, úgy hogy azt senki észre nem vehette.

Nem sokkal ezután Fenrir üldözésével falhagyott Odin, és nyolclábú lovát, a gyorsléptű Szleipnirt hazairányította.

Mikor végre hazaért fáradtságos útjából, sebekkel borítva, felesége nagy boldogan elébe vitte a neki készített sajtot.

Odin nagyot harapott belé, és rögtön elkerekedtek a szemei.

Loki félre értette ezt, és azonnal saját alakjába változott, és kárörvendően elmondta mit művelt.

Odin óriásit nevetett, hogy az ég is beleremegett. Hiszen mikor beleharapott a sajtba, fáradtsága és sebei azonnal elmúltak. Szemei a meglepetéstől kerekedtek el, mivel ily’ finom sajtot, ami ily’ hatalmas erővel gyógyította volna a testet és a lelket még soha nem evett.

Ez nem csak Frigg varázserejének volt köszönhető, hanem Heidrun tejéből készült túrónaknak is, hiszen az Yggdrasil, a világfájának éltető erejét is magában hordozta.

Loki elszégyellvén magát, hogy alantas tréfája ellene fordult, elkotródott.

Ugyan mi nem rendelkezünk Frigg varázserejével, és Yggdrasil fájához sem férünk hozzá, de kecskéink tejéből mi is készítünk olyan sajtot, melyet a túró készítéshez is használt kultúrával is kezelünk, ez a finomság nem más, mint a Gomolya sajt.

További olvasnivaló