,

Laktóz: Esszenciális cukor a kecsketejben

Laktóz a kecsketejben

A kecsketej világszerte képezi az étrendek alapját, nem csak egy frissítő ital; ez egy tápláló erőforrás, amely számos fontos tápanyagot tartalmaz. Ezek között található a laktóz is, ami egyfajta cukor, és kulcsfontosságú szerepet játszik a tej összetételében és feldolgozhatóságában. 
Mélyedjünk el egy kicsit a laktóz jelentőségében!

A laktózt, másképp a tejcukrot, egy diszacharid alkotja, mely két egyszerű cukorból, glükózból és galaktózból áll. Ez a fő szénhidrát az emlősök tejében.
A laktóz könnyen elérhető energiát biztosít a növekvő utódok számára. Emésztése során glükózzá és galaktózzá bomlik, amelyek a véráramban szívódnak fel a sejtek energiatermelő folyamatainak táplálására.
Ezen kívül segít szabályozni a tejben lévő ozmotikus nyomást, biztosítva a megfelelő folyadék- és tápanyagfelvételt a fiatal állat emésztőrendszerében.

A kérődző állatoknál, mint például a kecskék, tehenek és bivalyok, a laktóz alapanyagként szolgál a mikrobiális erjedéshez a bendőben, táplálva a bendő mikroflóráját, ezzel segítve az egészséges mikrobiológiai környezet kialakulását.
A tejben lévő laktóz tartalma jelentősen változhat az állat fajától függően. 

különböző állatok tejeinek laktóztartalma 100 ml tejben:

Tehéntej: Kb. 4,8-tól 5,2 grammig
Kecsketej: Kb. 4,1-től 4,5 grammig
Bivaly: Kb. 4,9-től 5,4 grammig
Lovak: Kb. 6,3-tól 6,9 grammig

Ezek az értékek csak megközelítő jellegűek, jelentősen változhatnak olyan tényezőktől függően, mint az állat fajtája, a laktáció stádiuma stb

A laktóz szintén fontos szerepet játszik a különböző tejtermékek feldolgozásában, hozzájárulva azok textúrájához, ízéhez és állagához. 
Alapanyagként szolgál a tejsavbaktériumok tevékenységéhez, erjedése által készül számos tejtermék, mint például a joghurt, a kefír, az érleltebb sajtok. Ezen termékekben a laktóz szintje annak elbontása következtében jelentősen csökkenhet, akár nullára is.
A baktériumok által átalakított laktóz hozzájárul a tejtermékek pH-jának csökkenéséhez, ami segít az eltarthatóságban, akadályozva a káros mikroorganizmusok szaporodását.

További olvasnivaló